Historiskt namnbyte

Idag byter Gamla Uppsala Historiskt Centrum namn till Gamla Uppsala Museum. Ett efterlängtat namnbyte, enligt många av dem som besökt kulturbyggnaden sen invigningen år 2000.

För långt, för otympligt och dessutom grammatiskt konstigt. Domarna var hårda redan från början, efter invigningen år 2000 av Gamla Uppsala Historiskt Centrum vid Kungshögarna i Uppsala. Besökare undrade varför kulturbyggnaden inte kunde få kallas museum, men Riksantikavariteämbetet ansåg att museum inte var ett adekvat namn, eftersom det saknades egna samlingar.

Under de fyra år som gått har det historiska centrumets besökssiffror rasat - från 69 000 besökare det första året, till 35 000 året därpå och förra året kom bara 20 000 historiesökande gäster. Och kanske för att få ett litet uppsving i statistiken ändrar sig nu Riksantikvarieämbetet till slut. Från och med nu är det Gamla Uppsala Museum som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista