Jobben viktigast i vårbudgeten

Rotavdraget införs igen, fler platser i arbetsmarknadspolitiska åtgärder och nya jobb i förskolan. Jobben är i fokus i regeringens vårbudget.

Regeringen föreslår i sin budget i dag att antalet platser på arbetsmarknadspolitiska program i Uppsala län ska öka med 20%. Detta som ett sätt att hjälpa personer som varit arbetslösa länge att komma in på arbetsmarknaden. Ytterligare åtgärder för att öka sysselsättningen är att regeringen skjuter till pengar till kommunerna i Uppsala län så att man kan anställa 100 nya barnskötare eller förskollärare.  Skolan får också ett tillskott på  200 nya lärare eller annan personal.

Den borgerliga oppostitionen är inte oväntat kritisk till vårbudgeten. Erik Ullenhag, folkpartistisk riksdagsledamot från Uppsala län, menar att åtgärderna för att skapa fler jobb är otillräckliga.

- Det som skulle behövas för Uppsala län och riket som helhet är tydliga tillväxtsatsningar. Att det ska vara jobb istället för bidrag. Att man inte tillåter att människor fastnar i bidragsberoende.

Men utrikesminister Laila Freivalds, som presenterade vårbudgeten i Uppsala, tycker kritiken är obefogad. Budgeten har konkreta åtgärder för att förbättra välfärden, menar hon.

- Jag kan inte se att oppositionen kommer med några förslag som skulle vara bättre i det avseendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista