Få Uppsalaelever på fria gymnasier

I Uppsala går åtta procent av gymnasieeleverna på friskolor. En betydligt lägre andel jämfört med andra storstäder, där nästan 20 procent går på friskolor.  

- Jag tycker inte att det spelar så stor roll. Jag har gått på friskola innan, men jag ser ingen större skillnad.

- Jag har aldrig tänkt tanken att gå på något speciellt.

För Rebecka Eriksson och Niklas Eriksson på Fyrisskolan är det viktigast att få gå det program man vill. Om det sedan är en kommunal eller friskola är mindre viktigt.

Uppsala ligger lägre än riksgenomsnittet när det gäller antalet elever i friskolor.  I hela landet går åtta procent av eleverna på friskolor, i de större städerna är siffran nästan tjugo procent, i Uppsala bara åtta. Håbo är den kommun i länet som har flest elever i fristående gymnasieskolor. Minst har Älvkarleby kommun. Men att så få elever går på gymnasiala friskolor i Uppsala förvånar Ulrik Wärnsberg, som är ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

- Man skulle kunna tro att det är fler. Men vi har haft en bra kommunal gymnasieskola och det har inte funnits någon marknad för friskolor egentligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista