Arbetslösa unga ska få praktik

Uppsala kommun ska nu satsa på att minska arbetslösheten bland ungdomar i kommunen, genom att ge långtidsarbetslösa möjlighet till praktikplats. Orsaken är att arbetslösheten ökat bland unga de senaste åren.

I februari i år var 792 ungdomar under 25 år arbetslösa i Uppsala. Det är mer än 200 fler än vid samma tid förra året. Antalet långtidsarbetslösa ungdomar ökar också. De flesta av ungdomarna saknar en utbildning som gör att de lättare kommer in på arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen har i uppdrag att halvera ungdomsarbetlösheten till i augusti i år jämfört med augusti 2003. För att lyckas med det behövs att kommuen hjälper till, men ett problem är att Uppsala kommun har anställningsstopp.

Ett sätt att hjälpa till kan därför vara att ge ungdomar praktikplatser i kommunen. En ening utbildnings- och arbetmarknadsnämnd har därför bestämt att sätta av femhundra tusen kronor till att betala praktikplatser för långtidsarbetslösa och handledning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".