Satsning på lador och fähus

Nästa år har alla som äger en förfallen lada eller ett gammalt fähus större chans att få bidrag för restaurering av sin byggnad.

Under 2005 ska nämligen länsstyrelsen göra en extra satsning på att försöka bevara lantbrukets äldre så kallade ekonomibyggnader runt om i Uppsala län.

Länsantikvarie Lars Wilson hoppas på att man med denna satsning kan bevara byggnader runt om i länet.

Av tradtion har det i Uppsala län varit en fokusering på att restauera så kallade högre ståndsmiljöer som slott och herrgårdar.

I Stockholm och Västmanlands län har man redan satsat på att ge bidrag till fallfärdiga fähus och lador. I uppsala län har man däremot försökt ge lite pengar till många olika typer av resatureringsobjekt.

Men nu ska man alltså även här i länet satsa på de många byggnader runt om i naturen som håller på att förfalla på grund av att jordbruket har förändrats.

Att se dom här gamla byggnaderna förfalla är tråkigt menar Lars Wilson.

Exakt hur satsningen på att bevara jordbrukets gamla ekonomibyggnader ska gå till eller hur mycket pengar som ska avsättas till detta vet man inte ännu.

Under året ska kulturmiljöenheten på länstyrelsen utarbeta riktlinjer och förhoppningsvis ska de vara klara i höst.

Vill man söka bidrag är det bara att fylla i en vanlig formulär för byggnadsvårdmedel. Kravet för att få bidrag är att den som till exempel vill rusta sin gamla lada bevarar byggnadens karaktär. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista