Fästingår lockar många till vaccination

Det ser ut att bli ytterligare ett fästingår i år. Och nu i helgen har Akademiska sjukhusets infektionsklinik drop-in för den som vill vaccinera sig mot fästingburen hjärninflammation, TBE.

En strid ström av människor tog sig igår till ingång 33 på Akademiska sjukhuset där det var öppet för den som ville vaccinera sig mot fästingssjukdomen TBE.

Marga Lindeberg var en av dem och hon avccinerade sig för att hon har ett sommarställe där det finns mycket fästingar.

Fästingar sprider huvudsakligen två sjukdomar, borrelia och TBE, hjärninflammation. Vaccinet skyddar inte mot borrelia, men det går ofta att behandla med antibiotika. Efter tre sprutor får man däremot hudraprocentigt skydd mot TBE.

De som rekommenderas att vaccinera sig är de som är mycket i skärgården, kring Mälaren, på Åland,Öland och Gotland eller i Baltikum.

Och sjuksköterskan Kristina Elnersson som hade fullt upp med patienter igår menar att vaccinationen är viktig.

Sedan nittiotalet har det varit mycket fästingar i Sverige och enligt Thomas Jaensson, professor i biologi vid Uppsala universitet, så beror det på två saker. En är att det varit gott om rådjur, som är ett värddjur för fästingarna en annan att de senaste somrarna varit mycket varma. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".