Elever kritiska till gymnasiet

Gymnasieskolan är dålig på att förbereda elever för vad som krävs om man väljer att läsa vidare på högskola och universitet.

Det anser uppsalaelever i en utvärdering av gymnasieskolan, som Uppsala kommun genomfört.

Johan Karlsson pluggar idag juridik vid Uppsala universitet och är inne på sin andra termin, men första kursen blev tuff. Skillnaden mellan gymnasiet och universitetet är stor, tycker han:

-Min första kurs jag läste var ekonomisk historia. Då satt jag och skrev av allt ordagrant. Men det funkade ju inte för jag hann inte med. Men man lärde sig ganska snabbt av de äldre eleverna vad som gällde, säger han.

Gymnasieskolan förbereder inte eleverna särskilt väl för vad som väntar om man väljer att läsa vidare, enligt den här enkäten där knappt 300 elever har svarat på frågor om sin gymnasietid.

När det gäller argumentation, studieteknik, datoranvändning och kommunikation ger eleverna gymnasieskolan bottenbetyg.

Att kritiskt granska och värdera information, och lösa praktiska problem är inte heller något som eleverna tycker att de fått lära sig under gymnasietiden.

Samtidigt är det många som väljer att läsa vidare. I Uppsala län är det 55 procent av alla gymnasieelever och i Uppsala kommun är det ännu fler, 62 procent.

Mer allmänt är det många som är nöjda med gymnasiet i enkäten.

Lite drygt hälften tycker att de har stor eller ganska stor nytta av de kunskaper och erfarenheter de fick under gymnasiet.

Det håller Marta Obminska med om. Hon gick på Katedralskolan och läser nu juridik på universitetet:

-Jag tycker att jag hade väldigt stor nytta av det som jag lärde mig på gymnasiet. Men jag gick på Katedralsskolan och jag tror att de är fokuserade på att förbereda för vidare studier, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".