Ingen ändring av priset för provrörsbefruktning

Det finns ingen anledning för Landstinget i Uppsala län att sluta sälja provrörsbefruktningar för 18.500 kronor. Det svaret ger idag det socialdemokratiska landstingsrådet Mats O Karlsson, när frågan är uppe på landstingsfullmäktige i Enköping.

Moderaterna anser att landstingets prissättning, som är lägre än hos privata kliniker, snedvrider konkurrensen med hjälp av skattepengar.

Men, enligt Mats O Karlsson, har landstinget möjlighet att sälja vård när man har en överkapacitet, om man inte tar ut någon vinst.

Och så är fallet med de provrörsbefruktningar som par är villiga att betala för själva, anser han.

Idag får barnlösa tre försök med provrörsbefruktning inom Landstinget i Uppsala län. De fall där paren får betala hela kostnaden själva är t ex när man inte lyckats vid de tre första gångerna och vill försöka en fjärde eller femte gång, eller par som tidigare fått barn med hjälp av provrörsbefruktning och nu vill skaffa ytterligare ett barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista