Uppsalahem sist med brandvarnare

Tusentals hyreslägenheter i Uppsala saknar brandvarnare, trots att det varit ett krav i kommunen i över ett år. Det är Uppsala kommun själv som inte klarar av att följa sina egna regler.

- Vi bedömde att det får ta den här tiden så hinner hyresgästerna med och vet vad det handlar om, säger Bo Cervin, biträdande chef på Uppsalahems fastighetsservice

Alla hem i Uppsala kommun ska sen drygt ett år tillbaka ha en brandvarnare, men den största hyresvärden, kommunens eget bostadsbolag Uppsalahem, har trots kravet flera tusen brandvarnare kvar att sätta upp.

Tre montörer har sen förra sommaren jobbat med att få upp brandvarnarna. Totalt är det omkring 13 000 som ska monteras och idag är man lite drygt halvvägs.

Hos de större privata hyresvärdarna däremot har bostäderna brandvarnare. AP-fastigheter, som också äger Studentstaden, har monterat brandvarnare i närmare 10 000 bostäder. Fastighetsbolaget Drott, som har knappt 1000 lägenheter, var klara redan förra sommaren.

Bo Cervin på Uppsalahem tycker att de följer kommunens regler, trots att bara drygt hälften av hyresgästerna har fått en brandvarnare.

Räddningstjänsten, eller den politiska nämnd som fattade beslutet, har inte några påtryckningsmedel för att se till att kravet på brandvarnare följs. Att Uppsalahem bara kommit drygt halvvägs gör inte så mycket, tycker vice ordförande i räddnings- och beredskapsnämnden, centerpartisten Jan Ulmander: 

- Vi har ingen befälsrätt över ett kommunalt bolag. Det är bättre att det blir klart än att det inte blir gjort någonting alls.

Sent i höst, närmare två år efter att kravet på brandvarnare infördes, kommer alla kommunens hyresgäster ha brandvarnare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".