Funktionshindrade får vänta på bostad

Många upplänningar med funktionshinder har inte fått det stöd de har rätt till enligt lagen. När det gäller bostäder med särskild service har Uppsala kommun blivit sämre jämfört med i fjol.

Birgitta Anér har en son som är utvecklingsstörd och har autism som väntar sedan ett halvår på att få ett särskilt boende. Han heter Daniel och är 23 år.

- Han klarar inte att hålla reda på tider eller att få med sig vad han ska. Han behöver hjälp när han ska äta och sånt. Det här är ju personer som har haft hjälp hela sitt liv så de är ju kända. Så man borde inte ha någon kösituation alls, tycker hon.

För ett drygt år sen stod drygt 30 uppsalabor, med funktionshinder och därför behov av särskilt boende, i kö för att få sin lagstadgade bostad. Nu vid det senaste årsskiftet hade de ökat från drygt 30 till till över 50.

- Vi har fått en ökning av aspbergers syndrom, vi måste ta hänsyn till vår budget, men det vi gör i år är att viskapar trettio nya boenden, säger Roger Jo Linder, som är ansvarig tjänsteman. 

Anna Britta Hedström, som är socialkonsulent på länsstyrelsen tycker att det här är allvarligt.

- För den enskilde är det ju väldigt besvärligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista