Kränkningar av uppsalapolitiker på nätet

Flera kommunalråd i Uppsala som drivit frågan om ett Musikens hus utsätts för kränkningar på en hemsida på internet. T ex beskrivs kommunstyrelsens ordförande, Lena Hartwig, som psykopat.

På hemsidan beskrivs Musikens hus som ”fulkolossen” och flera av de politiker som varit med och fattat beslut. Lena Hartwig beskrivs som maktfullkomlig och arrogant. Hon sägs lida av en personlighetsstörning och att vara  psykopat. 

Även vänsterpartiets kommunalråd Britt Löfgren och folkpartiets kommunalråd Jan-Ove Jerrestål finns med på hemsidan med nedsättande omdömen.

När det gäller Lena Hartwig finns det också en bild på henne med en textrad under som lyder ”titta noga på bilden av henne, så att du känner igen henne om du ser henne på gatan”. Lena Hartwig uppfattar det som ett sorts hot.

Lena Hartwig säger att det är första gången som hon på det här sättet hängs ut på internet. Däremot har hon och flera andra politiker i kommunen det senaste halvåret, under den intenvsina debatten om Musikens hus, fått ta emot flera hot eller kränkande påhopp från meningsmotståndare.

Alla tidigare hot har polisanmälts och kommunens jurist ska alltså nu se hur han kan gå vidare när det gäller den hemsidan.

Att uttala sig kränkande om någon person kan ju vara frågan om förtal och det kan också eventuellt vara frågan om ett brott mot personuppgiftslagen att lägga ut namn och bild på personen.

Upplandsnytt har talat med personen som gjort hemsidan. Han bor i centrala Uppsala och har tidigare fått insändare publicerade i UNT om Musikens hus. Han säger att han vill sätta fokus på frågan och han tycker att en politiker med makt måste kunna få sin personlighet analyserad.

Lena Hartwig menar att det finns en gräns även för vad en politiker ska behöva tåla.

Och det här är bara ett av flera grova påhopp eller hot som den senaste tiden riktats mot politiker som kämpat för Musikens hus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".