Försäkringskassan hinner inte med

Trots nyanställningar har Försäkringskassan i Uppsala län fortfarande så hög arbetsbelastning att många tvingas vänta på hjälp med till exempel rehabilitering.

Den höga arbetsbelastningen gör att försäkringskassan inte hinner med allt som de ska göra.

Vi hinner med att göra alla utbetalningar, men inte med att hjälpa till att samordna rehabliteringen för alla sjukskrivna, säger kassans direktör Eva Maria Magnusson. Vi satsar på de som har varit sjukskrivna längre än ett år och hjälper dem, men de som har varit sjukskrivna mindre än ett år hinner vi inte med.

Att det är så hög arbetsbelastning beror på att Uppsala län har så många sjukfall. 11000 fall här kan jämföras med Gävleborg och Jönköping, som är ungefär lika stora, som har de mellan 7000 och 8000 fall.

Upplandsnytt har tidigare berättat om att försäkringskassan har väldigt hög arbetsbelastning och sedan dess har många anställts för att klara belastningen, men det är alltså fortfarande problem.

Eva Maria Magnusson säger att problemet också beror på att många arbetsgivare har lämnat över sitt ansvar för rehabiliteringen på försäkringskassan, och det gör att det dröjer innan de sjukskrivna kommer in på arbetsmarknaden igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".