Knutbypastorer kostar församling mycket

Upplandsnytt kan i dag avslöja att Knutby Filadelfiaförsamlings många pastorer blivit en ekonomisk belastning för församlingsmedlemmarna.

Varje månad har de knappt 100 medlemmarna tillsammans fått lägga ut över 100000 kronor för att försörja det ovanligt stora antalet pastorer.

Inom pingströrelsen är det medlemmarna som betalar pastorernas löner. Det betyder att ju fler pastorer som en församling har desto dyrare blir det för församlingsmedlemmarna. I Knutby har man haft extremt många pastorer. Man brukar räkna att det normala för en pingstförsamling är att ha en pastor per cirka 120 medlemmar. I Knutbyförsamlingen, som har färre medlemmar, strax under 100, så har man totalt haft sex pastorer, därav två heltidspastorer plus fyra på deltid. Dan Salomonsson, pingstpastor i Uppsala, säger att det är exceptionellt för svenska förhållanden:
- Om du skulle jämföra med den överiga frikyrkan så finns inget liknande, säger han.

Upplandsnytt kan i dag avslöja att lönen för de två heltidspastorerna i Knutby har legat på 24 000 kr i månaden, och det är ovanligt höga löner för en så liten församling. Lägger man sen ihop de lönerna med lönerna till deltidspastorerna och med alla löneavgifter, så hamnar totalsumman på drygt 100 000 kr i månaden, en summa som alltså församlingsmedlemmarna ska bekosta, varje månad. Pengarna till löner i en pingstförsamling tas in genom s k tionde, församlingsmedlemmarna rekommenderas alltså att avstå cirka en tiondel av sin inkomst till församlingen, men bara på frivillig basis och efter förmåga. Men i Knutby har trycket på medlemmarna varit betydligt hårdare. Den mordmisstänkte pastorn, som innehaft en av heltidstjänsterna, har predikat att tiondet, ja, det tillhör inte ens från början den som tjänat in pengarna:
- Du kan inte ge tiondet för det är inte ditt för tiondet tillhör gud!

Samma budskap har präntats in av den andra heltidspastorn, hon som kallats Kristi brud:
-  ”Det är okej att jag inte betalar tiondet jag har ju inte råd”, det är orättfärdigt inför gud, det kan han aldrig välsigna, och det skall du betala före skatten alltså för det är mer än skatten. Gud är väl viktigare än staten, eller?

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista