Hartwig dömd till dagsböter

Uppsalas kommunalråd Lena Hartwig har blivit dömd för ohörsamhet mot ordningsmakten. Hon ska betala 20 000 kronor.

Uppsala Tingsrätt fäller alltså Lena Hartwig för ohörsamhet för ordningsmakten och straffet blir dagsböter.

Bakgrunden är alltså att Lena Hartwig på väg hem från en fest sista helgen i november förra året stannade till på Stora Torget i Uppsala.

Det hade utbrutit tumult mellan ungdomar och polis och Lena Hartwig gick fram för att fråga vad som hände.

Vad som sen hänt har det funnits två olika versioner av. Enligt polisen vägrade Lena Hartwig att lyda order om att lämna platsen. Själv har hon hela tiden hävdat att hon bara presenterat sig och frågat vad som hänt.

Men nu går alltså tingsrätten på polismännens linje. Enligt Tingsrätten har Lena Hartwigs uppgifter om det som hände varit vaga och undanglidande. Dessutom anser de att den situation som uppstått på stora torget var mycket besvärlig för polisen och att Lena Hartwig varit en del av folkmassan som inte ville lyda order, vilket förvärrade situationen.

I sådana situationer måste alla medborgare lyda polisens order. I sin dom tar även tingsrätten upp det faktum att Lena Hartwig är kommunalråd och därför borde föregå med gott exempel.

Det här blir en rätt kostsam historia för Lena Hartwig. Hon döms till 40 dagsböter a 500 kronor alltså sammanlagt bortemot 20 000 kronor. Till det ska läggas hennes advokatsutgifter på 4000 kronor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista