Starka pårtyckningsmedel för offer i Knutby

Knutbyförsamlingen har använt starka påtryckningsmetode för att få sina medlemmar att skänka pengar till församlingen. Bland annat har medlemmar uppmanats att låta pengar dras direkt via autogiro från deras bankkonton.

Ledningen i Filadelfiaförsamlingen Knutby har varit osedvanligt pådrivande för att få medlemmarna att skänka pengar till församlingen. Så har ju församlingen också haft ovanligt många pastorer att försörja, sex stycken, varav två på heltid, och i pingstkyrkan är det medlemmarna som bekostar pastorernas löner.

Över 100 000 kr per månad har medlemmarna tvingats lägga ut för pastorslönerna, det avslöjade Upplandsnytt i morse. Och Upplandsnytt kan berätta att det redan i mitten av 90-talet diskuterades i församlingsstyrelsen hur man skulle öka kontrollen över medlemmarnas givande. 

Argumenten från pastorerna för att få medlemmarna att skänka tiondet, alltså en tiondel av inkomsten, har varit hårda. 

Välinformerade källor berättar för Upplandsnytt att det har riktats uppmaningar till medlemmar att tilllåta att pengar dras direkt från medlemmarnas lönekonton via autogiro, och det ska också vid något tillfälle ha förekommit uppmaning att helt enkelt plocka fram bankböckerna och skänka det man har.

Utöver tiondet har det också gjorts stora penningoffer. Offer på 1000 kr per person har inte varit ovanligt för en del ledande medlemmar under gudstjänsterna.

En mångårig men numera avhoppad medlem, Karl-Inge Örneholm, menar att en del medlemmar pressats till att ge mer än vad de egentligen haft råd till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista