Ingen vinst att spara på äldre

Att varsla anställda inom vården i Enköping kommer inte att spara de 14 miljoner politikerna hoppas på. Det anser fackförbundet kommunal i Enköping.

-Vi tycker att det är mycket galet. Jag undrar om de orkar med någon nedskärning.

Det säger 91-årige Harald Lundevall som bor på Kungsgårdens korttidsboende i Enköping. Han är orolig för hur det ska bli om personal försvinner.

- Jag tycker det är på gränsen nu. Det måste bli brist på hjälp.

Kommunen planerar att dra in 46 heltidsjobb inom äldrevården. Det är 14 miljoner som fattas som ska sparas in. Förvaltningen har fått i uppdrag att se över verksamheten för att se om det går att spara på annat än personal. Men ordföranden i vård- och servicenämnden  Bo Reinholdsson (KD), tror inte att det går.

- Vi ser ingen sådan möjlighet. Vi kommer inte ifrån varsel.

Redan förra året försvann 32 heltidsjobb inom den kommunala vården i Enköping. Samtidigt blev det 80 fler personer att ta hand om. Idag kostar sjukskrivningarna bland personalen omkring 20 miljoner kronor, enligt facket. Den kostnaden kommer nu att öka tror Majlene Ahlgren, som är kommunals ordförande i Enköping.

- Gränsen är nådd. Vi står inför massjukskrivningar eller något i den stilen. Och vad händer med de gamla då...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".