Uppsala måste snåla mer

Besparingarna inom Uppsala kommun kommer att fortsätta även nästa år och kommunen kan få göra sig av med mer personal. Däremot försöker man hålla vallöftet om minskade grupper på förskolan.

Det framgick när socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i dag presenterade sin budget för 2005. Budgeten är stram överlag. De partierna väljer att satsa på är att minska grupperna i förskolan och att behålla den personaltäthet som finns i skolan. Dessutom vill man förbättra kollektivtrafiken och miljön i Uppsalas stadskärna.

De flesta kommunala nämnder får bara öka sina kostnadner med 1,8 % under 2005 och löner och inflation brukar göra att kostnderna ökar mer än så. Det betyder att det är att spara som gäller för att budgeten ska hålla, säger socialdemokraten Lena Hartwig.

- Det kan handla om lokaler, personal, rationalisering eller samordning. Och det är för vi har så lite pengar.

Med hjälp av särskilda statsbidrag försöker man nu leva upp till vallöftet om mindre barngrupper på förskolan. I väl uttänkt PR-anda valde man också att hålla presskonferensen om budgeten på ett dagis. Fyra barn och en förskollärare lekte på golvet framför kommunalrådens bänk. Skolan får också mer pengar än de flesta andra områden, men det blir inte någon mer satsning på att öka personaltätheten.

- Vi har inte råd med en utökning av personaltätheten. Vi måste klara oss med den vi har, säger vänsterpartiets kommunalråd Britt Löfgren.

Om budgeten håller ska Uppsala kommun få ett överkott på 86 miljoner kronor.