Mer service på finska

Den som pratar finska ska få bättre service i Sverige. Regeringen utreder nu om finsktalande som bor i Mälardalen och Stockholmsomårdet ska få större möjligheter att använda sitt språk i vardagen.

Markko Peura är ordförande för Sverigefinländarnas delegation. I dag är han i Enköping för att diskutera med kommunen vilka rättigheter man vill ha.

- Vi har ganska lång erfarenhet att om det inte finns lagstadgade rättigheter att använda finska eller få service på finska, då händer det inte så mycket. Vi vill ha rätt till barnomsorg på finska och grundskoleutbildning på finska.

Det är också viktigt att det finns personal inom äldreomsorgen som kan finska, säger Markko Peura. När man blir gammal och sjuk händer det att man glömmer sitt nya språk, svenskan.

Flera kommuner i Norrbotten, bland annat Tornedalen och Gällivare, har redan i dag reglerat rättigheter för den finsktalande befolkningen. Av dom runt 450 000 i Sverige som är finsktalande bor närmare 200 000 i Mälardalsområdet. Nästa år ska regeringens utredare komma med förslag på vad som kan göras för att förbättra servicen på finska i vår del av landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".