Ros och ris för budgeten

Det budgetförslag för 2005 som Uppsalas styrande majoritet presenterade igår möttes av glada tillrop från förskolan, men besvikelse bland företrädare för skolan och äldre. Ingrid Widén är förskolechef på Karlavagnens förskola, och hon gläds över löften om mindre barngrupper.

 Gösta Sunnvius från Lärarnas Riksförbund är besviken. Skolan får visserligen en större ökning av sin budget än många andra områden i kommunen nästa år - men pengarna räcker inte till att öka personaltätheten. Budgeten som kommer att innebära fortsatta sparkrav för de flesta områden i kommunen och att mer personal kan få gå, men förskolan hör till de områden som får en extra satsning. Kommualrådet Stavros Giangozoglu sa att löftet om hur mycket barngruppernas storlek ska minska till valet 2006 nu ska uppfyllas. Ingrid Widén har hittills inte kunnat göra barngrupperna på sina förskolor mindre - men hon tror på politikernas löften i år. Men när det gäller äldreomsorgen är omdömena inte lika milda, för där blir det ingen extra satsning nästa år säjer kommunalrådet Jan Ask. Curt Johanson i PRO:s distriktsstyrelse är kritisk mot det. Skolan får visserligen en större ökning av sin budget än många andra områden i kommunen nästa år - men pengarna räcker inte till att öka personaltätheten. Reporter Lisa Helgesson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista