Små tingsrätter het fråga

Tingsrätterna i Tierp och Enköping ska slås ihop med tingsrätten i Uppsala enligt ett förslag från Domstolsverket. Framtiden för de små tingsrätterna debatteras i dag i riksdagen och just nu råder en febril aktivitet hos motståndarna till det nya förslaget.

Domstolsverkets utredning är ute på remiss hos bland annat tingsrätter och nämndemän.

Målet är att göra tingsrätterna effektivare och bättre genom att slå ihop till större enheter och att lägga dem nära polis, åklagare och andra viktiga rättsinstanser - gärna på större orter, samtidigt som tingsrätterna fortfarande ska vara tillgängliga för medborgarna. Ekonomin spelar också in även om det inte är huvudskälet, säger Jan Lindgren på Domstolsverket.

Domstolsverkets utredning har kommit fram till att målen går att uppfylla genom att ha länets enda tingsrätt i Uppsala, men många är alltså kritiska.

En som har förståelse för båda sidor är Sten Falkner som är lagman, alltså chef för Enköpings tingsrätt. Han tycker att hans tingsrätt fungerar bra och vill gärna ha tingsrätten kvar, men har ändå förståelse för argumenten från Domstolsverket och regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista