Patientbemötande kritiseras

Socialstyrelsen riktar nu kritik mot hur personalen på en avdelning på Akademiska sjukhuset bemöter anhöriga till patienter.
Det var hösten 2000 som den då 77-åriga Hertta drabbades av en stroke och fick vård på akademiska sjukhuset. Tillståndet gick upp och ner, men döttrarna fick kontakt med mamman och kunde till och med prata och sjunga med henne. Efter sex veckor kom chockbeskedet - en läkare ville stänga av henes sondmatning vilket skulle ha tagit livet av henne. Döttrarna vägrade, men enligt hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd, som friade läkaren, var det bara ett förslag att ta bort sondmatningen. Döttrarna anmälde senare händelsen till Socialstyrelsen som alltså kan konstatera att personalen har brustit i kontakten, de tycker det är anmäkrningsvärt att döttrarna inte fått mer information om hur mamman mådde och vad som planerades. Men Socialstyrelsen konstaterar också att de HAR blivit bättre på både kontakt och dokumentation sen den här händelsen inträffade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista