Böter för elstötar mot svin

Kenny Thor, platschef på Swedish Meats slakteri i Uppsala, dömdes i dag av Uppsala tingsrätt till dagsböter på sammanlagt 10 000 kronor för brott mot djuskyddslagen.

Orsaken är att personalen på Swedish Meats slakteri alltför ofta använt elektriska påfösare när de fört grisar till slakt, vilket utsätter djuren för obehag.

Rättens ordförande var skiljaktig i dagens dom, han tyckte att brottet inte borde leda till straff. Hampe Moberg, som är informationsdirektör på Swedish Meats, tycker att det fortfarande är oklart hur mycket elpåfösare egentligen får användas:

- Vi har den synpunkten som rättens ordförande deklarerar, att rättsläget är väldigt oklart, på grund av oklart regelverk och oklara riktlinjer. Det är det som har gjort att det här har uppstått.

Under rättegången hördes bland andra besiktningsveterinären på Swedish Meats och Uppsala kommuns djurskyddsinspektör. De hävdade att personalen på Swedish Meats under en längre tid och alltför ofta använt elektriska påfösare för att driva på grisarna i samband med slakt.

Företagets besiktningsveterinär har vittnat om att hon vid flera tillfällen sett hur uppåt nio av tio grisar drivits på med elstötar. Elektriska påfösare ska bara användas i undantagsfall eftersom de orsakar obehag hos djuren. Enligt domen idag har elpåfösare använts oftare än i undantagsfall vilket platschefen har varit medveten om.

Rättens ordförande var skiljaktig - han ansåg att brottet är ringa och inte borde leda till straff. Swedish Meats själva hävdar att föreskrifternas formulering ”i undantagfall” är oklar. Man har också byggt om sina lokaler där elpåfösning inte används lika mycket, säger företagets informationsdirektör Hampe Moberg. Han säger också att det kan bli tal om att överklaga domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".