Fler våldsbrott anmäls

Antalet anmälda narkotikabott och våldsbrott har ökat dramatiskt i Uppsala län sedan 1998. Det visar ny statistik från polismyndigheten.

Polisens presstalesman Christer Nordström tror inte att det händer så mycket mer i länet nu, utan att polisen upptäcker fler brott.

- När polisen satsar resurser på att motverka vissa typer av brott innebär det alltid att fler brott anmäls. Vår målsättning är att de då på sikt ska minska.

De ökade resurserna till att bekämpa till exempel narkotikabrott har lett till att fler brott av den typen upptäcks i Uppsala län. Från 1998 till 2003 har antalet upptäckta narkotikabrott ökat med nästan 60 %. Det har också lett till att fler narkotikabeslag har gjorts under de senaste åren. De har ökat med nästan det dubbla på 5 år.

Även antalet anmälda våldsbrott ökar i Uppsala län. Under en femårsperiod har anmälningarna av våldsbrotten ökat med nästan 50 %. Christer Nordström tror att det har betydelse att fler poliser syns ute bland folk.

Framöver kommer polisen i Uppsala län satsa extra på att förhindra brott mot kvinnor och barn. Man jobbar också med att motverka så kallade hatbrott, brott med rasistiska eller homofobiska motiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista