Kommunfullmäktige har röstat jag till Arenan i Gränby. Foto:Astrid Iselidh/SR

Ja till arenan i Gränby

Uppsalas kommunfullmäktige sa ja till Arenan i Gränby. Det innebär att samarbetsavtalet mellan kommunen och arenabolaget, som innebär att kommunen ska investera 150 miljoner kronor i bygget genom ett lån, samt bidra med 15 miljoner kronor per år i 25 år till arenan, har godkänts.

 

Efter en timmes tuff debatt, blev det till slut ett ja till arenan i Gränby som kommer stå klar tidigast under våren 2013. Ett ja som innebär att Uppsalas kommunfullmäktige har godkänt samarbetsavtalet mellan kommunen och arenabolaget. Det innebär i sin tur att kommunen ska investera 150 miljoner kronor i bygget genom ett lån, samt betala 15 miljoner kronor per år i 25 år till arenan.

Arenan utreds bland annat av konkurrensverket som vill veta om kommunen har skött sin skyldighet att upphandla den verksamhet de ger pengar till i samarbetsavtalet. Men moderata kommunalrådet Cecilia Forss tycker inte att man gjort fel i att ta beslut innan alla prövningar är klara.

– I samarbetsavtalet finns sju avstämningspunkter där man ska kontrollera att allt fungerar enligt plan. Annars gör man justeringar. Vi är inte oroliga för problem. Vi skulle inte gått fram med ett förslag om vi trodde att vi hade gjort fel.

Den rödgröna oppositionen röstade som väntat mot förslaget om en arena i Gränby. Vi hör socialdemokraten Erik Pelling:

– Vi är väldigt kritiska mot flera aspekter av det här beslutet. Dels finns det stora tveksamheter till om det överhuvudtaget är lagligt att fatta detta beslut på dessa grunder. Sedan ifrågasätter vi även finansieringen. Vi tycker inte att man varit riktigt ärliga mot uppsalaborna. Det är faktiskt skattebetalarna som står för den största delen av finansieringen och risktagandet av arenan.

De borgerliga var inte helt eniga i sitt ja till arenan, folkpartisten Eva Edwardsson valde nämligen att lägga ned sin röst.

– Jag tycker inte att det här förslaget är bra, det är fel väg att gå. Det finns många projekt som jag tror skulle kunna vara bra som privata företag vill göra men då ska de inte komma till kommunen och begära stöd. Det strider mot kommunallagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".