Nu ska kvarnen med sina 150 hyresrätter säljas. Foto: Lisa Helgesson/SR

Kvarnen klar att säljas

Nu är det klart att affärshuset Kvarnen i centrala Uppsala ska säljas. Det beslutade Uppsalas kommunfullmäktige, trots protester från den rödgröna oppositionen.

I huset finns även 150 hyresrätter och villkoret för försäljningen är att lägenheterna fortsätter vara hyresrätter fram till minst år 2015.

– En kommun ska ju inte äga ett köpcentra i centrala Uppsala utan nu får fastighetsbolaget pengar som vi kan använda i utvecklingen av Gottsunda, säger Gunnar Hedberg (M).

– Håller ni inte med oppositionen om att det faktiskt behövs fler hyresrätter i Uppsala?

– Jo och vi gör väldigt stora ansträngningar för att nya hyresrätter ska komma till. Och i den här försäljningen så har ju också garanterats via ett vite mellan säljaren och köparen att det här ska förbli hyresrätter i fem år.

– Vad har du att säga till de hyresgäster som har protesterat mot det här?

– De kan lugnt vara hyresgäster i varje fall de följande fem åren men också om det skulle inträffa att det blir bostadsrätter så har de rätt att vara kvar som hyresgäster fram.

– Så länge de vill?

– Ja, som reglerna är idag.

Oppositionen röstade mot förslaget. De anser att det behövs fler hyresrätter i centrala Uppsala.

– Jag tycker att det är väldigt synd. Uppsala behöver fler hyresrätter, inte färre, säger Erik Pelling (S). Uppsala har redan en låg andel hyresrätter och det är egentligen det största hindret för Uppsalas utveckling och det här beslutet går i helt fel riktning.

– Men Gunnar Hedberg säger att man ska kunna behålla sin bostadsrätt som en hyresrätt.

– Man har bara garantier för det under fem år. Det mesta tyder på att dessa hyresrätter kommer att omvandlas till attraktiva bostadsrätter.

– Enligt honom är det ingen fara för de som bor i hyresrätterna ens efter de fem åren, vad har du att säga om det?

– Det tror inte jag på. Alliansen för ju en politik där man vill göra dessa ombildningar lättare på nationell nivå. Och åtminstone en av köparna har specialiserat sig på att köpa fastigheter och ombilda till bostadsrätter.

– Är det inte bra som Gunnar Hedberg säger att ha mer pengar att satsa på till exempel Gottsunda?

– Det där var ju bara en efterhandskonstruktion. Ett argument man kastade in i sista stund. Utvecklingen av Gottsunda centrum är ju finansierad av pengar upplånade sedan länge sedan. Och frågar man det kommunala bolaget som äger Kvarnen så har de aldrig talat i de termerna, säger Erik Pelling (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".