Östhammar

Oklart om Moderaterna tar över

Nu är rösträkningen i Östhammars kommun färdig. Moderaterna blir det största borgerliga partiet i kommunen och skulle kunna starta förhandlingar om att ta över posten som kommunstyrelsens ordförande från Centerpartiet.

Men Anna-Lena Söderblom, som blev Moderaternas förstanamn, säger att hon inte vet om det blir så.

– Jag kan inte svara på det för det beror på vilka konstellationer som bildar majoritet. Men naturligtvis tror jag att alla som jobbar med politik har en ambition att hamna på kommunalrådsplats oavsett vilket parti eller hur stort det är.

För Moderaterna i Östhammar har personvalet varit lite annorlunda i år. De hade nämligen två olika listor till kommunvalet. Som förstanamn på de två listorna stod Anna-Lena Söderblom och Lennart Owenius. Men det blev alltså Anna-Lena Söderblom som fick flest personröster med 353 mot 167 stycken kryss.

– Det känns ju positivt att jag har fått så stort förtroende från de väljare som har kryssat mig.

Lennart Owenius hur ser du på valet såhär i efterhand med tanke på personrösterna?

– Ja, jag tycker det ser bra ut. Det känns ju bra att man börjar förstå det här med personröstning.

Vilka fördelar ser du med att ha två listor?

– Jag vet inte om det är några fördelar, möjligtvis då att man får en tydlig signal från väljarna om vad de vill.

Lennart Owenius menar att det var bra att ha två listor eftersom det enligt honom varit för få partimedlemmar med under Moderaternas interna provval. De två olika listorna skulle göra valet mer till väljarnas och inte bara partimedlemmarnas val, menar han.

Men Anna-Lena Söderblom håller inte med. Hon tycker inte att det var någon bra idé att ha två olika listor.

– Ja, jag har ju haft den synpunkten hela tiden att jag tycker att det är olyckligt att vi går ut med två listor för det förvirrar våra väljare och jag tycker också att det inte är att visa respekt för våra medlemmar som har deltagit i vårt provval.

Finns det en risk också att man visar upp någon sorts splittring också inom partiet?

– Nej, men inom politiken är det ju en tävling om att positionera sig. Det här handlar ju om att alla strävar efter att få en bra positionering, säger Anna-Lena Söderblom.

Reporter Tina Halldén