Skolfrågor behandlas utan framförhållning menar lärare

Uppsala kommun har dålig framförhållning när det gäller beslut som påverkar skolan. Det tycker en stor majoritet av de grundskollärare som svarat på en enkät som Upplandsnytt skickat ut.

Lärare och elever på andra skolor i Uppsala har påverkats av många förändringar de senaste åren bland annat neddragnignar som beslutats om på grund av kommunens dåliga ekonomi.

Och bland lärarna är det många som tycker att många beslut är kortsiktiga och att kommunen verkar ha dålig koll på hur ekonomin och antalet elever ser ut på längre sikt.

Upplandsnytt har skickat en enkät till 150 grundskollärare i Uppsala och av de 61 som svarat är det 51 som tycker att kommunen har dålig eller mycket dålig framförhållning när det gäller belsut som påverkar skolan.

De flesta tycker att framförhållningen är mycket dålig. Många nämner som exempel hur kommunen i höstas planerade stora neddragnignar inför det här året. Men neddragnginarna stoppades i sista sekunden när politikerna fick klart för sig att de skulle förlora statsbidraget ”wärnerssonpengarna” om neddragnignarna gjordes. 

Andra lärare nämner andra saker som de tycker tyder på dålig framförhållning. Som att skolor stängs med bara några månaders varsel och att klasser kan slås ihop mitt i terminen. Flera lärare Upplandnsytt talat med menar att det här försämrar arbetsmiljön för både elever och personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".