Fler hjärtstartare kan rädda liv

Varje år drabbas 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp och det är bara 300 som överlever. Hjärt-Lungfonden hoppas kunna förbättra siffrorna.

– Hjärt-Lungfondens fokus nu då när vi jobbar väldigt mycket med plötsligt hjärtstopp det är framför allat att samla in pengar till forskningen och till hjärtstartare. Vi samlar in pengar till minst 100 hjärtstartare som vi ska dela ut runt om i landet på platser där många människor rör sig, säger Ulrica Klettner, informationschef på Hjärt-Lungfonden.

En hjärtstartare, du får nog förklara begreppet lite grann?

– Det som händer vid plötsligt hjärtstopp det är att hjärtat slutar slå. Det står ofta och flimrar så att blodet inte kan pulsera runt i kroppen. Vad man måste göra då är att ge hjärtat en elektrisk stöt så att det kommer igång, en elchock helt enkelt och det gör man med en sådan här hjärtstartare.

I Uppsala län så läste jag att det finns 19 stycken sådana här hjärtstartare. Hur väl känner allmänheten till att de finns?

– Jag skulle tro att kunskapen är rätt dålig faktiskt. Man kan registrera om man har en hjärtstartare, till exempel företag som har eller simhallar eller varuhus och så. Då bör man registrera den hos svenska hjärtstartarregistret. Hjärt- lungräddning och hjärtstartare, det är det enda sättet att rädda liv om du drabbas av ett plötsligt hjärtstopp och du har väldigt kort tid på dig.

– 19 hjärtstartare i hela Uppsala län, det är väldigt väldigt lite med tanke på att det är 10 000 människor i Sverige som får hjärtstopp varje år och många av dem befinner sig ju i Uppsala, säger Ulrica Klettner.