Filminspelning Drottninggatan/Nedre Slottsgatan i Uppsala 100927. Foto: Annika Ilmoni/SR

Filminspelning stoppar butikernas kunder

Flera butiker på Drottninggatan drabbas negativt av filminspelningen av Hollywoodversionen av Män som hatar kvinnor. De dagar inspelningen pågår är framkomligheten begänsad vilket skrämmer bort kunderna.

– Igår var det nästan tomt här inne, vi trodde ju att det skulle bli en bra kundströmning men istället har det blivit tvärt om, säger Sofie Friberg, butikschef på J W Larsson.

Vad innebär det här för er?

– Det innebär förluster för oss.

Helena Jonsson på "Tre generationer" har också märkt av inspelningen:

– Det har varit väldigt få kunder och de kunder som kom in hade verkligen ett ärende hit, de hade fått förklara vart de skulle och då blev de insläppta.

Vilken information har ni fått innan, om den här inspelningen?

– Att det ska vara sporadiskt avstängt när de gör själva tagningen, tre minuter då och då.

Hur har det sett ut i verkligheten?

– Det var avstängt hela dagen igår, vi är ju så beroende av dem som går förbi här.

Peter Ejvergård som är servicechef på IES AB, är både bekymrad över den omlagda busstrafiken och att butiker och funktionärer har fått olika information.

– Informationen som har gått fram till funktionärerna har varit att det ska vara helt avstängt medan informationen som har gått ut till oss näringsidkare på den här gatan har varit att det ska finnas en framkomplighet och att det ska vara avstängt just bara under filminspelningen men utöver det ska folk komma och gå som de vill. Där har kommunikationen brustit mellan produktionsbolaget och funktionärerna.

– Vi säljer datorer bland annat och en dator väger ju ett antal kilo och har du svårt att ta dig fram med bil så får du svårt att ta dig från butiken med din dator. Vi påverkas ju därför ganska mycket av att bussar läggs om och att framkomligheten för bilar är väldigt begränsad, säger Peter Ejvergård.

– Igår var det nästan tomt här inne, vi trodde ju att det skulle bli en bra kundströmning men istället har det blivit tvärt om

Vad innebär det här för er?

– Det innebär ju förluster för oss

Har ni erbjudits någon kompensation för det här?

Helena Jonsson på ”Tre generationer” har också märkt av inspelningen:

– Det har varit väldigt få kunder och de kunder som kom in hade verkligen ett ärende hit, de hade fått förklara vart de skulle och då blev de insläppta.

Vilken information har ni fått innan, om den här inspelningen?

– att det ska vara sporadiskt avstängt när de gör själva tagningen, tre minuter då och då

Hur har det sett ut i verkligheten?

Det har varit avstängt hela dagen igår, vi är ju så beroende av dem som går förbi här.

Butiker och kaffer längs den avstängda gatan har svårt att få kunder. Peter Ejvergård som är servicechef på IES AB, är både bekymrad över den omlagda busstrafiken och att butiker och funktionärer har fått olika information.

– Informationen som har gått fram ti n funktionärerna har varit att det ska vara helt avstängt medan informationen som har gått ut till oss näringsidkare på den här gatan har varit att det ska finnas en framkomplighet och att det ska vara avstängt just bara under filminspelningen men utöver det ska folk komma och gå som de vill. Där har kommunikationen brustit mellan produktionsbolaget och funktionärerna.

Vi säljer datorer bland annat och en dator väger ju ett antal kilo och har du svårt att ta dig fram med bil så får du svårt att ta dig från butiken med din dator. Vi påverkas ju därför ganska mycket av att bussar läggs om att framkomligheten för bilar är väldigt begränsad

Malte Fossel är projetledare för inspelningen och han säger att kritiken till viss del är befogad och att de senare ska ha ett möte med berörda butiksägare.

–- Det är tråkigt att folk är missnöjda och vi hoppas att de kan komma till en lösning. Det är väldigt olyckligt men det är svårt att veta hur det ska bli innan man går ut och filmar. Vi har pratat med Sony och vi ska försöka hitta en lösning.

Reporter Sanna Karlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".