Upphandling skapar långa väntetider

Problemen kring upphandlingen av den allmänpsykiatriska öppenvården för vuxna i Tierp har lett till att vissa patienter inte kunnat få läkartid där. Anna har adhd och hennes mamma har försökt att få en läkartid åt henne i flera månader.

– Ja, det känns ju lite trist liksom att läkarna inte finns i Tierp för jag behöver ju verkligen medicinen och hjälpen jag kan få.

Hur länge klarar du dig utan medicin?
– Inte en dag kan man säga. Jag känner direkt när inte jag har tagit medicin i kroppen. Benen är spralliga liksom energi som kommer fram och all kunskap jag lär mig i skolan den går rakt ur kroppen. Det säger Anna 18 år.

I somras fyllde Anna arton år och det betyder att hon nu tillhör den allmänpsykiatriska öppenvården för vuxna i Tierp i stället för barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Redan i mars, flera månader innan Anna fyllde år, skickade BUP en remiss, allt för att övergången skulle bli så smidig som möjligt. Men Anna kallades aldrig till den allmänpsykiatriska öppenvården för vuxna i Tierp. I augusti ringde Annas mamma och försökte boka en tid eftersom hon inte ville riskera att Anna skulle stå utan medicin.
– De berättade att det finns inga läkare, de har inga tider och läkarna hyrs bara in och att de inte vet när.

De hänvisades tillbaka till BUP, trots att Anna inte tillhör dem längre. Men då räckte det ändå med ett samtal för att Anna skulle få hjälp att få sin medicin. Det ska ha funnits en överenskommelse som innebär att BUP hjälper till under den här tiden, Men det var inget Anna blev informerad om varken före det att hon fyllde arton eller när hennes mamma ringde i augusti.
--Man blir deprimerad. Jag menar man ska ju känna sig trygg när man går dit, till vuxenpsyk, och att man vet att det är någon läkare där och tar emot en liksom. Det är trygghet för mig.

I maj i år skulle den allmänpsykiatriska öppenvården för vuxna i Tierp ha tagits över av ett privat bolag, men de drog sig ur. Nästa år tar Närpsykiatri i Enköping AB över. Men under tiden är det fortfarande Akademiska sjukhuset i Uppsala som ansvarar för verksamheten. Ingrid Sahlin, biträdande verksamhetschef för allmänpsykiatrin på Akademiska sjukhuset.
– Vi hade en relativt långsiktig planering fram till och med maj i år när det var tänkt att verksamheten skulle övergå i privat regi.

– Jag tycker det är olyckligt naturligtvis när patienter får vänta och vänta så länge.

Anna heter egentligen något annat. Hennes mamma kommer att göra en anmälan till patientnämnden.