16-åring begärd häktad för grov misshandel

En 16-åring har idag begärts häktad misstänkt för grov misshandel efter måndagens bråk på gymnasiet Katedralskolan i Uppsala. Polisen ser mycket allvarligt på händelsen. Bland eleverna är stämningen uppgiven.

- Jag tycker det är förfärligt att det ska behöva hända på skolan. Det har inte varit så stort bråk på länge på länge. Jag blev ganska chockad, säger Angelo.

Vet man vilka det här? Känner man till de här killarna?

- Nej, det enda man har hört är att det är invandrare. Vi är ju också invandrare jag och mina kompisar. Nu kanske vi också får ett öga på oss. Det är jättetråkigt, säger Danilo.

Det var i måndags som det bröt ut ett bråk på skolgården. Enligt vittnesuppgifter ska bortåt sex personer gett sig på en och samma elev. Enligt polisen ska den misshandlade killen tidigare varit utsatt för hot. Kommissarie Christer Nordström är presstalesman på Uppsalapolisen.

- Den här unge pojken har blivit brutalt nedslagen, sparkad i ett liggande läge och sen varit avsvimmad. Vi har idag kunnat se mycket starka reaktioner på de personer som polisen har förhört. Det har handlat om ett tiotal vittnen och det har varit mycket starka reaktioner. Flera har gråtit öppet.

På onsdageftermiddagen bestämde sig åklagaren för att begära en av 16-åringarna häktad på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel. Den andra 16-åringen är släppt men misstankarna kvarstår.

Misshandeln skedde mitt på ljusan dag när skolverksamheten var igång. Maria Oldberg, vikarierande barnombudsman i Uppsala, är chockad. Hon tycker det är tydligt att det behövs fler vuxna i skolan.

- Jag tänker så att det kan vara för lite vuxna ute på skolgården. Att det är för lite vuxna som finns i korridorer och kring eleverna. Det tror jag är ett problem på de flesta skolor. Det borde finnas fler bra vaktmästare, bra skolkuratorer och folk som finns i närheten. Barnen kan emellanåt vara rätt mycket ensamma.

På Katedralskolan hade man igår ett krismöte med anledning av måndagens misshandel. Rektor Helene Lagerquist är idag sparsam med kommentarer.

- Det är alltid ett misslyckande om en människa blir slagen. Vems personliga misslyckande det är kan jag inte uttala mig om. Jag vill inte att det här ska inträffa. Eleverna tar också avstånd från våldet och i det här sammanhanget så har de bestämt sig för att starta en kampanj där man istället ska ta vara på kärleken och också använda Katedralaskolans färger, rött som i kärlek.