Föräldrar kräver väktare

Efter den brutala misshandeln av en elev på Katedralskolan i Uppsala i måndags, kräver nu föräldrar att skolan anlitar väktare på skolgården. Samtidigt säger elever att det blivit stökigare på skolan sedan elever från Linnéskolan flyttats dit. Håller du med om att det blivit stökigare och att det behövs väktare på skolgården? Gå in och kommentera!

En av föräldrarna som deltog på mötet var Susanne Fabricius, som stödjer kravet på väktare:

– Uppenbarligen kan inte skolan se till att miljön är trygg för ungdomarna, de har inte lyckats med det, då får de ta till andra metoder för att se till att det inte händer igen, säger Susanne Fabricius.

Susanne Fabricius har två barn på Katedralskolan. Flera av barnens kamrater blev vittnen och har talat om vad som hände i måndags. Susanne Fabricius återberättar det hon fått berättat för sig:

– En kille kom fram till en annan kille och sa att nu ska du få. Och han knuffade till honom så han ramlade. Och de andra killarna i gänget stod och höll borta dem som kom och såg det här. Och när han låg där sparkade de honom, i huvudet, ansiktet och på kroppen.

– Det var flera som försökte säga att nu får ni ge er, låt honom vara. Men ändå fortsatte de. Och när det började strömma till fler människor, vuxna, lärare, så säger huvudgärningsmannen: nu ska jag ge dig en sista spark. Och riktar en spark rakt på offrets huvud.

Susanne Fabricius berättar att den grupp som attackerade pojken i måndags under en längre tid trakasserat och hotat andra pojkar på skolan, och ibland ska elever ha stannat hemma av rädsla för gänget.

Susanne Fabricius dotter Josefin Bäckström går tredje året på Katedralskolan. Hon säger att den tidigare goda andan på skolan förändrades för ett år sen, då nya program och nya elever flyttades dit från Linnéskolan efter att den las ner. Det har blivit stökigare på skolan, en del elever struntar i skolans ordningsregler och skapar otrivsel för de andra eleverna, säger hon:

– Jag tycker synd om dem som går i ettan nu och som säger att de valde Katte för att den har så gott rykte och är en så bra skola, och som nu funderar på att byta skola efter att bara ha gått här en månad. Så ska det inte behöva vara, säger Josefin Bäckström.

Och Tove Henriksson, som är kårmästare för elevkåren på Katedralskolan, säger också att det blivit bråkigare sedan de nya eleverna kom till skolan:

– Tyvärr ja. Tyvärr har det blivit sämre stämning i korridorerna. Högljutt, tjafsigt och dålig attityd. Men också att vi andra elever inte har gått fram och pratat med dem. Många har säkert tänkt att vi känner inte de där, och då får de sköta sig själva, säger Tove Henriksson.