Klart med köp av Pharmacia Diagnostics

Efter intensiva förhandlingar som slutfördes i helgen så finns nu på nytt ett världsföretag som bär namnet Pharmacia och som har sitt huvudkontor i Uppsala. Det är effekten av att Pharmacia Diagnostics nu blir ett självständigt företag efter att ha sålts ut från Pfizer. Vd-n Magnus Lundberg ser affären som en framgång för hela Uppsala:

Efter att det gamla Uppsalaföretaget Pharmacia ju har sålts ut i flera omgångar och att huvudkontor och forskning flyttats långt från Uppsala så sker nu en affär som återskapar en del av glansen från det förflutna. För Pharmacia Diagnostics blir nu, efter att ha sålts ut från Pfizer, ett självständigt bolag med dotterbolag i 20 länder men ändå med huvudkontor och forskning i Uppsala, precis som under Pharmacias tidigare stora epok i Uppsala. Pharmacia Diagnostics säljs från Pfizer för 4,4 miljarder i en affär som länge varit på gång och nu alltså blivit klar, och det är dom engelska riskkapitalbolagen PPM och Triton som blir nya ägare. Om tre,fyra år räknar vd-n med att introduktion på börsen. Bolaget är välrdsmakandsledande när det gäller att göra allergitester och han ser den nyvunna friheten som en öppning för stora framtida möljlilgheter.

Reporter: Marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".