Lärare nöjda med rektorer

 Många lärare tycker att Uppsala kommun har dålig framförhållning när den fattar beslut som rör skolan, det visar en enkät som Upplandsnytt skickat ut och som vi berättade om i morse, men samtidigt verkar lärarna nöjda med sina egna rektorer, t ex läraren Jessica Jansson, som jobbar på Ramsta skola.

Upplandsnytt berättade i morse om hur många grundskollärare som svarat på vår enkät tycker att kommunen har dålig framförhållning när det gäller beslut som gäller skolan. Enkäten skickades till 150 lärare - av de 61 som svarat tyckte 51 att kommunen har dålig eller mycket dålig framförhållning. Lärarna nämnde som exempel klasser som slås ihop mitt i terminerna, och lärare som först får besked att de ska sluta och sen att de ska stanna i alla fall. Men samtidigt som det finns ett missnöje med kommunen så verkar fler vara rätt nöjda med sina rektorer. Av 61 svarande är det 51 som har mycket stort, stort eller medelstort förtoeende för sin rektors kompetens. Det finns de som inte har förtroende för sin rektor - tio svarar att de har litet eller inget - men de flesta känner alltså inte så, och många skriver att de känner stöd från sin rektor, och Eva Wiman på Ramsta skola tror att det är extra viktigt när skolan sparar hela tiden. När det gäller politiker och tjäntemän centralt i kommunen så tycker hon att de borde skaffa sig en bättre kontakt med dem som är ute i verksamheten så att beslut och framförhållning kan bli bättre.

Reporter: Lisa.Helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".