Väktare på Katedralskolan

Efter den svåra misshandeln av en elev på gymnasieskolan Katedralskolan i Uppsala i måndags har polisen i dag hämtat in flera elever från skolan till förhör. Tingsrätten har även beslutat att en 16-åring ska häktas på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel.

Bevakningen vid Katedralskolan har skärpts efter måndagens bråk och efter att flera föräldrar tidigare i veckan krävde att skolan skulle kalla in väktare för att garantera säkerheten. Enligt Upplandsnytts utsände finns väktare på plats och periodvis patrullerar även poliser på skolgården.

– Vi har hämtat in sex elever från skolan till förhör och ytterligare två elever från andra skolor till förhör. Vi tror att de har haft intressanta uppgifter att lämna kring händelsen. De är inte delgivna misstanke om något brott utan är hörda och har fått lämna polishuset nu i eftermiddag, säger Christer Nordström på Uppsalapolisen.

Den svåra misshandeln av en elev på Katedralskolan i måndags har väckt starka reaktioner både på skolan och i samhället i övrigt. Många är överens om att råheten i överfallet kunde ha slutat i en tragedi, med tanke på de svåra sparkar som riktades mot huvudet på eleven. En pojke ses som huvudgärningsman, men en grupp på fem, sex andra pojkar stod runt omkring och hindrade andra från att försöka ingripa. Ren tur gjorde att pojken, som tidvis uppges ha varit avsvimmad, för egen maskin kunde gå från platsen för att sen bli körd till akuten. I morse berättade Upplandsnytt att en grupp föräldrar krävt att väktare skulle hyras in till skolan för att upprätthålla trygghet och ordning, och i dag fanns två väktare på plats.

– Eftersom det har varit en misshandel på skolan så har vi funderat på just idag om vi kanske förutom polisens närvaro också skulle ha ett par personer från ett bevakningsföretag, så att det har vi, säger Katedralskolans rektor Heléne Lagerquist.

Vad händer med de övriga elever som var med i gänget som attackerade pojken?

– Det hänvisar jag till polisen.

Men du är ju ansvarig för skolan.

– Ja, men jag kan inte kommentera de frågorna, säger Katedralskolans rektor Heléne Lagerquist.

Flera av eleverna på Katedralskolan har i dag hållits hemma av sina föräldrar. Hur många vill rektorn inte berätta. Henrik Bäckströms son är en av dem som stannat hemma.

– Min son vill inte överhuvud taget sätta sin fot i den skolan mer. Han mår illa bara av att tänka på den skolan, säger Henrik Bäckström.

Vet du hur många elever som är hemma från skolan idag av det här skälet?

– Jag vet om ett tiotal, sedan har jag hört ryktesvägen om ett antal till. Jag kan tänka mig att det är ganska många, några tiotal som är hemma pga den här röran, säger Henrik Bäckström.

Den person som räknas som huvudgärningsman har nu begärts avstängd från skolan. Flera elever som vi talat med berättar att stämningen på skolan förändrades för ett år sen när handelsprogrammet flyttades dit från Linnéskolan.

– Jag tror att det har blivit stökigare sedan handels kom hit för det är folk med lägre poäng, säger en pojke.

Är det skillnad på de eleverna och de som är här i vanliga fall?

–  De som är stökigare brukar ha lägre poäng, så jag tror att det har med det att göra, säger han.

– Jag gillar den här skolan, säger en pojke som går handel.

Känner du dig rädd som elev på Katedralskolan?

– Nej, det gör jag inte, säger han.

Finns det någon bra anledning att misshandla någon?

– Det vet jag faktiskt inte, säger han.

Håkan Joas sitter i ledningen för gymnasiestaben i Uppsala kommun.

– Jag var ju rektor på Linnéskolan. Jag tycker att Katedralskolan har tagit väl hand om handelsprogrammet. Dessutom tycker jag att det är helt fel att peka ut en grupp för vi vet inte ens vilka program de här eleverna går på, säger Håkan Joas.