Dålig framförhållning i skolan medges

Uppsala kommun har och har haft för dålig framförhållning när det gäller planeringen av skolan. Det medger socialdemokratiska kommunalrådet Stavros Giangozoglu. Upplandsnytt berättade igår om den enkät vi gjort och som visar att många lärare är kritiska till kommunens framförhållning när det gäller skolfrågor.

- Till viss del kan jag hålla med dem, men när det gäller framförhållningen som inte fanns i höstas så är det så att många beslut togs i övergången mellan den gamla och den nya organisationen och då är det naturligt att det kan bli fel. Men jag tycker att det blir bättre och bättre säger Stavros Giangozoglu (s).  

Många Uppsalalärare är missnöjda med kommunens framförhållning. Av de 61 grundskollärare som svarat på Upplandsnytts enkät är det 51 som tycker att kommunen har dålig eller mycket dålig framförhållning när det gäller beslut som påverkar skolan.

Lärarna skriver som exempel hur skolor stängs med bara några månaders varsel, att klasser slås ihop mitt i terminen och att lärare först får besked om att de måste sluta och lite senare ändå blir kvar. Många menar det här försämrar arbetsmiljön för både elever och personal.

Kommunalrådet Stavros Giangozoglu säger att en orsak till att framförhållningen varit dålig ibland är kommunens stora omorganisation. Men han menar att den har blivit bättre och ska förbättras ytterligare bland annat genom att göra samarbetet bättre mellan uppdrags- och produktionssidan i kommunens organisation.

En konkret, viktig sak för framförhållningen i beslut som kommunen ska bli bättre på är att förutse hur många barn som kommer att gå i varje skola varje år och en del i det är att inte låta elever byta skola med hur kort varsel som helst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".