Katedralskolan i Uppsala. Foto:Mårten Nilsson/SR

Program på Katedralskolan flyttas igen

Linnéskolans handelsprogram flyttades till Katedralskolan förra året, vilket enligt vissa elever orsakat en bråkigare atmosfär. Vad många inte vet är att programmet nästa år ska flyttas igen, den här gången till Celsiusskolan.

Efter bråket på Katedralskolan och den svåra misshandeln där i måndags säger vissa elever att skolan blivit bråkigare. Och en orsak skulle vara att Linnéskolans handelsprogram flyttades dit förra året.

Men vad många inte vet är att programmet nästa år ska flyttas igen, den här gången till Celsiusskolan.

Det beslutet fattades redan i somras och syftet är att spara pengar genom att samordna handelsprogrammet med ekonomiprogrammet på Celsiusskolan.

Flera elever från handelsprogrammet är besvikna över att tvingas byta skola.

– Jag tycker att de kunde ha kommit hit och haft en diskussion med oss och inte bara kört över oss, säger  Josefin Brodin.

Det är lunchrast i Katedralskolan. De elever vi pratar med sitter här vid sofforna utanför kafeterian på nedervåningen. De känner att de inte fått en chans att påverka beslutet.

De är även kritiska till hur de informerats om flytten. Bara ett par dagar efter ett föräldrarmöte där inget nämdnes om saken var det av en slump som en av eleverna läste om flytten på skolans hemsida.

– Jag heter Pontus Pettersson.

– Det är ju skitdåligt. Det var liksom en rektor som kom till lektionen och sa att vi skulle flytta. Det är inget vidare. De borde sagt det.

Helene Lagerquist, rektor på Katedralskolan menar att anledningen till att informationen kommit ut så sent var att hon inte var säker på om beslutet var fattat eller inte. Enligt henne fick hon det klart för sig först i mitten av september.

– Eleverna skulle få veta det först och sedan så skulle vi skicka hem ett brev till alla föräldrar. Sedan så kom det olyckligt ut på hemsidan. Det var någon som skrev in det utan att det var planerat på det sättet, säger Helene Lagerquist.

Kajsa Wejryd, som är affärsområdeschef för de kommunala gymnasieskolorna i Uppsala, har varit med och fattat beslutet om flytten.

– Det handlar om att där finns också det nya ekonomiprogrammet och vi ser att det finns samordningsvinster, säger Kajsa Wejryd.

Ni flyttade ju programmet bara för ett år sedan, varför kunde ni inte ha kommit med en mer långsiktig lösning redan då?

--Ja, det kan man fråga sig och jag vill inte gå in i det för jag känner mig inte delaktig i de besluten för det kan man ju tycka så här i efterhand att det hade ju varit bra att göra så här från början.

Reporter Tina Halldén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".