Bålsta

Tung väntan på demensboende

I åtta månader har Anders Jakobsson i Bålsta väntat på att hans demensjuka hustru ska få en plats på ett boende i Håbo kommun. Hur det känns att vänta har han svårt att beskriva med ord.

– Det går inte att uttrycka i ord, det törs jag inte säga ens. Det kan de tänka själva, säger Anders Jakobsson i Bålsta.

Som Upplandsnytt berättat tidigare väntar 23 personer på att få en av de drygt 80 platserna på äldreboenden i Håbo kommun. En del av de äldre bor kvar hemma och får hemtjänst, samtidigt har Håbo kommun köpt såväl korttidsplatser som permanenta platser i andra kommuner.

Anders Jakobsson och Matts Tallboms fruar är båda demenssjuka. Deras fruars tillstånd har ändrat deras livssituationer dramatiskt och de tog båda hand om sina fruar på egen hand under många år.

När Matts Tallboms fru Karin beviljades en plats på ett boende i Håbo kommun fick hon en plats inom tre månader. Matts Tallbom säger att han hade tur att det gick så snabbt. Men han är ändå kritisk till hur kommunen skött platsbristen:

– Det är besynnerligt det här, man vet ju populationen av invånarna. Och man har inte gjort någonting, eller i alla fall för lite, säger Matts Tallbom.

Anders Jakobssons fru Luule har däremot inte fått någon plats i Håbo kommun. Sedan åtta månader tillbaka vårdas hon i en kommun i Stockholms län. Anders hälsar på henne varannan vecka men säger att varken han eller Luule mår bra av att hon bor i en annan kommun.

Moderata kommunalrådet Nina Lagh säger att hon är fel person att bemöta frågorna om äldreomsorgen, men hon säger att hon inte är stolt över situationen.

– Det är naturligtvis inget vi är stolta över, det är heller inget vi har haft på vår agenda. Det är fruktansvärt tragiskt att folk ska behöva vänta. Men i dagsläget har vi fattat det beslut som behövs för att bygga ett nytt äldreboende.

Vad skulle det betyda för dig om hon fick en plats här, lite närmre?

– Det skulle betyda mycket.