"Svartmåla inte Handelsprogrammet"

Mohamad Hassan (FP), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden som beslutade att lägga ned Linnéskolan, säger att han inte fått några signaler om att det blivit bråkigare på Katedralskolan sedan program och elever från nedlagda Linnéskolan flyttat dit, trots att många elever säger att de upplever det så.

Många elever på Katedralskolan i Uppsala, där en elev utsattes för en brutal misshandel tidigare i veckan, har upplevt att det blivit bråkigare på skolan efter att nya program och nya elever flyttades dit när Linnéskolan las ner. Skolans nedläggning beslutades av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Ordföranden Mohamad Hassan, folkpartiet, säger alltså att han inte fått några signaler om att det blivit bråkigare på Katedralskolan:

– Det här är första gången vi får signalerna om att det blivit stökigare, säger Mohamad Hassan.

Du har inte hört det förrän nu?

– Absolut inte, det här är första gången vi hör det.

I morse i Upplandsnytt berättade vi att eleverna på Handelsprogrammet, som för ett år sen flyttades från Linnéskolan till Katedralskolan, var missnöjda över att programmet på nytt ska flyttas nästa år. Då ska programmet vidare till Celsiusskolan. Mohamad Hassan svarar på elevernas kritik:

– Det är självklart inte bra att man flyttar program på det sättet. Men när vi skulle fatta beslut kom förslagen om var vi skulle placera programmen från gymnasieeleverna själva. Vi har förankrat det och trodde att det här skulle vara det bästa alternativet.

Eleverna på Handelsprogrammet har variti kritiska till att bli flyttade till andra skolor, medan en del elever på Katedralskolan varit kritiska till att nya program flyttats dit. I går i Radio Uppland kritiserade föräldern Henrik Bäckström politikerna för att det blivit bråkigare på Katedralskolan.

Den elev som nu sitter häktad för misshandeln i måndags gick på Handelsprogrammet. Mohamad Hassan varnar för att svärta ner de andra eleverna på programmet för det som hände:

– Det blir mycket svartmålning av Handelsprogrammet och att man klumpar alla elever som går på Handelsprogrammet. Det tycker jag är olyckligt, för en stor majoritet av dem som går Handelsprogrammet är duktiga tjejer och killar som vill göra rätt för sig och som går ett program som de tror kommer leda till jobb.

– En hel bransch är beroende av ett sånt program och jag tycker att man ska vara stolt över att gå ett sådant program. Även om man inte kan undgå från att en del har svag studiebakgrund. Men det ska vi försöka hjälpa till med så att de kan komma ut på arbetsmarknaden. Men man ska inte svartmåla Handelsprogrammet på det sätt man har gjort, både elever och föräldrar, tyvärr.

När något sådant här inträffar, är det inte är konstigt om man blir överraskad, men man måste ha beredskap, säger Katarina Reineck från Lärarnas Riksförbund.

– Just på Katedralskolan har jag förstått att det är en väldig ovanlig händelse. Så att man inte är beredd på alla delar i det här är inte förvånansvärt. Däremot ska rektor omedelbart veta vad man gör i steg ett, två och tre. Man ska ha en sådan beredskap, säger Katarina Reineck.

Vad tänker era medlemmar? Hur känner man som lärare inför sådant här?

– Man känner naturligtvis, tror jag, en större osäkerhet, man vill ju ha någonting att ta till, till exempel att man har handlingsplaner för sådant här, säger Anne-Marie Jansson Enkler från Lärarförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista