Polisen kommer sent

Den som ringer efter polisen kan få vänta länge. En ny rapport från Polisförbundet visar att polisen i Uppsala är sen på att rycka ut.
Tjugoen minuter efter ett rån. En och en halv timma efter ett inbrott. Så lång tid tar det i genomsnitt för polisen att komma fram. Längst tid tar det i norduppland. Kjell Larsson på företagarföreningen i Gimo har märkt av problemen. Inbrott kan man näppeligen accepetara, säger han. - Men våldsbrott, då det kan vara misshandel av människor, då är det ju omöjligt att få hjälp härute där vi finns. Om det sker ett brott mitt i natten i de mindre orterna har polisen fem, sex mil att åka. - Det är jättestressande. Vi vill ju vara där och kunna lämna hjälp och stöd, säger Gunnar Elrud på Polisförbundet i Uppsala län. I längden är han orolig för att människor slutar att ringa polisen. - Till slut kan det ju gå så pass illa att folk struntar i att ringa oss och försöker ta saken i egna händer. Gunnar Elrud menar att polisen måste vara bättre bemannad dygnet runt, också på de små orterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista