Aditro stänger i Tierp. Foto: August Bergkvist / SR
TIERP

Aditro stänger - 40 utan jobb

Nästan 40 personer i Tierp riskerar att bli arbetslösa i januari nästa år. Då lägger nämligen företaget Aditro, som hanterar plusgiroblanketter, ner hela sin verksamhet där. Enligt företaget täcker deras verksamhet i Solna behovet.

– Det är så att i dag betalar man på internet och det är förmodligen en generationsfråga också. Den äldre generationen företrädesvis betalar med pappershantering och den försvinner sakta men säkert bort, säger Magnus Högvall, chef på Aditros outsourcing-verksamhet i Norden.

Aditro är ett företag som exempelvis arbetar med så kallad HR-outsourcing, det vill säga att de bland annat hanterar administration kring löner och reseräkningar för olika företag. I Tierp är verksamheten inriktad på fakturascanning och blankettscanning, enklare uttryckt handlar det om att överföra texten från blanketterna till de datasystem som sedan behandlar dem och just i Tierp handlar det ofta om plusgirobetalningar. Den typen av pappersbaserad betalverksamhet har enligt Magnus Högvall sjunkit med cirka 15 procent varje år de senaste åren.

Aditro har mer än 1600 anställda i fyra olika länder. 37 av dessa arbetar i Tierp där verksamheten alltså helt läggs ned efter årsskiftet.

– Vi klarar oss egentligen utan Tierp i dagens läge. Det blir en avveckling och arbetsbrist för samtliga medarbetare i Tierp. Vi räknar med att kunna stänga produktionen 10 januari 2011, säger Magnus Högvall.

Hur ser ni på att folk kommer att bli av med jobbet?

– Det är jättesynd. Jag menar, det är ingen trevlig situation alls, men som läget är så kan vi inte göra mycket åt det. Vi har engagerat arbetsförmedlingen och Trygghetsrådet för att försöka få en så professionell process som möjligt och hjälpa till med det vi kan såklart, säger Magnus Högvall, chef på Aditros outsourcingverksamhet i Norden. 

Tina Halldén
tina.hallden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".