Arkivbild Charlotte Wall, partiledare för Lokala partiet. Foto: Scanpix
valet 2010

Osäkert läge i Heby och Östhammar

Det är fortfarande oklart vilka som ska styra i två av länets kommuner, Heby och Östhammar, trots att det nu gått två veckor sedan valet. I Heby kan både allianspartierna, och en rödgrön koalition, ta makten. Men båda alternativen behöver stöd av Lokala partiet.

Lokala partiet ska nu inleda förhandlingar med båda sidor, berättar Charlotte Wall, partiledare.

– Vi har blivit kontaktade av de två blocken, och vår förhandlingsdelegation kommer att träffa dem i nästa vecka, säger Charlotte Wall, partiledare för Lokala partiet.

Lokala partiet har något av en guldsits i Heby, som fjärde största parti, och med båda sidor beroende av deras stöd. Men det kan också bli så att de bestämmer sig för att stå utanför samarbeten, och i stället tar rollen som vågmästare. Det som avgör är på vilket sätt de får mest gehör för sin politik.

I Östhammar har man inväntat det slutgiltiga valresultatet, eftersom moderaterna gick till val med två olika listor.

Enligt moderaten Hans Norberg är den borgerliga femklövern och Miljöpartiet som samarbetat från 2006, nöjda med det samarbetet, och de sex partierna ska inleda förhandlingar.

Det har alltså gått två veckor sen valet, och till i början av november, när nästa fullmäktigemöte sker, måste partierna ha bestämt sig. Men Charlotte Wall från Lokala partiet i Heby ser inga problem med att det tar sådan lång tid.

– Vi har tid på oss till november, men det är ju alltid bra för kommunen om ett osäkert läge upphör och man vet vilka som ska styra kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".