Knutbypastorn förfalskade obduktionsprotokoll

Församlingsledningen i Knutby visste om att den mordmisstänkte pastorn hade förfalskat sin första hustrus obduktionsprotokoll. Det hävdar pastorn i polisutredningen som nu är klar, kan Upplandsnytt berätta i dag.

Pastorns advokat Ola Nordström säger att församlingsledningen hade gett sitt godkännande till att pastorn förfalskade obduktionsprotokollet innan han skickade det till de döda hustruns föräldrar:

-Han medger att han har gjort en ändring. Ändringen består i att han har haft tippex över information om läkemedelsinnehåll i hustruns blod i obduktionsprotokollet.

Skälet till det är att han har fått direktiv från den högsta ledningen i församlingen att göra det. Anledningen var att det inte skulle framstå som att kvinnan hade gått i självmordstankar eftersom det skulle kunna skada församlingens rykte, säger advokat Ola Nordström.

Efter första hustruns död begärde pastorn ut obduktionsprotokollet, men innan han skickade det vidare till sina svärföräldrar raderade han ut uppgiften att kvinnan hade en dödlig dos dextropropoxifen i kroppen. Polisen menar att hans handlande är graverande för pastorn, medan pastorns advokat alltså menar att det fanns andra orsaker till hans handlande och att åtminstone en person i församlingsledningen var införstådd med att han förfalskat protokollet. Allt tyder på att den personen är den sk Kristi brud. Ola Nordströms bild är att hon bestämt det mesta i församlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".