Stor risk för ökad narkotikasmuggling till Uppland

Det finns en stor risk att narkotikasmuggling och annan grov smuggling till bland annat Kapellskär ökar när EU utvidgas med tio nya länder nu på lördag. Den bedömningen gör Tullverket.

Den första maj går tio nya länder med i EU. Det är Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Slovenien, Cypern och Malta.

När de går med i EU blir de lättare att föra över gods och personer mellan de här länderna och Sverige.

Skatter och tullar försvinner på varor och en lastbil som kommer från till exempel Estland behöver inte stanna i tullen för att deklarera vad de har i lasten.

Personer i de nya länderna kommer att kunna flytta till Sverige för att studera och arbeta på samma villkor som vi i Sverige har.

Det som kan påverka oss mest här i Uppland är handeln och folket från länderna som finns i vår närhet, baltstaterna och Polen. Till de här länderna går det direkttrafik från och till Kapellskär och Stockholms hamnar.

Vad är det då som kommer att hända från den första maj? Kommer det att finnas mycket smuggelgods på den här färjan som just håller på att lämna Kapellskär och som ska åka till Paldiski i Estland?

Redan idag är det mycket smuggling som går till Kapellskär och tullen har gjort stora beslag av framför allt amfetamin rohypnol och ciggaretter. För en dryg månad sen gjorde tullen ett beslag där de beslagtog 3,6 miljoner ciggaretter i en lastbil.

Tullverket har skrivit en rapport om vad EU-utvidgningen och där står följande:En uppenbar konsekvens av EU-utvidgningen blir en starkt ökad hotbild beträffande den organiserade brottsligheten, inte minst vad gäller narkotikasmuggling och annan grov yrkesmässig smuggling.

Stefan Rydell som är sektionschef för gränsskyddssektionen i hamnarna i Mälardalen tonar ner farhågorna lite grann och säger att det är svårt att säga vad som händer, men håller med om att tullen kommer att få svårare att göra kontroller när trafiken som kommer till Sverige inte kan kontrolleras på samma sätt:

Det blir kortare tid för oss att selektera ut bra kontrollobjekt och finna de rätta forerna i smugglingen, säger han.

För att minska smugglingen krävs att tullens arbete förändras. Bland annat måste samarbetet med andra länders tullmyndigheter förbättras, fortsätter Stefan Rydell.

Från den första juli görs hela tullverket om för att bli mer effektiva i sitt arbete.

I Kapellskär ska tullen skapa en kontrollgrupp som ska arbeta med att stoppa smugglingen. När gränserna är öppna för varor, behövs inget pappersarbete och tullen kan istället satsa på att stoppa smuggling säger Sune Petterson som kommer att bli gruppchef för den nya kontrollgruppen, som startar den första juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista