Foto: Annika af Klercker/Scanpix.

Polisen hittar inte försvunna Amanda

Som vi berättade i morse försvann Amanda, 15 år, från Uppsala, den 6 augusti i år när hon rymde från sitt familjehem i Falun. Till hennes mamma har Socialtjänsten sagt att det inte finns så mycket de kan göra, eftersom Amanda rymde och inte tycks ha utsatts för något brott.

– Man kan inte göra så mycket mer än att leta på de sätt som står till buds. Det man gör i sådana här fall för att försöka hitta en försvunnen det är att dels försöka prata med föräldrarna, kolla vad man har för umgängeskretsar med kamrater osv. och jag vet att man har gjort det också i det här fallet, man har sökt på webben, pratat med närpolis, ungdomsjour i Stockholm och många andra, säger Folkpartisten Anders Aronsson, ordförande i Socialnämnden i Uppsala.

– Vi följer framför allt bloggar och liknande där vi eventuellt kan hitta spår, vi har en handläggare avdelad för just det här fallet, kontakt med familjehemmet, med modern bl.a. och sociala myndigheter, säger Sven-Åke Petters på Dalapolisen.

Hur länge ska en 15-åring vara borta innan man gör mer aktiva åtgärder?

– Det beror lite på omständigheterna. Det handlar här om en frivillig placering på hemmet och det begränsar våra möjligheter. Det enda vi kan göra är egentligen att försöka spåra upp och gå på de tips som kommer in, säger Sven-Åke Petters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".