Baltikum lockar med shopping och spa

Många upplänningar reser till Baltikum nu, både båttrafiken och flygtrafiken ökar. Estland, Lettland och Baltikum blir nya EU-medlemmar i veckan. Uppmärksamheten i media har också lett till ökad turism.

- Det är fortfarande billigt och handla. Och många har inte varit där ännu, eller inte varit där på länge. Så de passar på att se hur det är nu.

Camilla Järnill på TG resor säger att det framförallt är shopping som lockar turisterna. Många besöker också spaanläggningar i baltikum, som har betydligt lägre priser än i Sverige.

Den 1:a maj xäxer EU med tio nya länder. Bland annat våra grannländer på andra sidan Östersjön - Estland, Lettland och Litauen. Flera färjebolag utökar nu sin trafik till baltikum. Tallink har nyss satt in en ny stor färja på turen Stockholm - Tallin. Birka Cruises börjar köra en ny färja mellan Stockholm och Tallin via Mariehamn. Silja Line startar en tur mellan Stockholm och Tallin från första oktober. Dessutom kommer det att gå kryssningar i sommar till baltikum och vissa flygbolag satsar också mer på baltikum.

Länderna i baltikum har en snabb ekonomisk utveckling. Camilla Järnill minns själv hur det var för bara tio år sedan när hon var där första gången.

- Det var som att komma in i en gammal krigsfilm. Det var dammigt, grått, svart och stökigt. Alla byggnader är trasiga, fönstren är utslagna. Jag hade en röd dunjacka på mig och folk kom och tog på jackan. Den var som en färgklick i tillvaron.