Mer stölder och småbrott när EU växer

I veckan får EU nya medlemmar. Polisen befarar att brottsligheten nu kommer att öka. I Norrtälje ser handlarna  dystert på framtiden.

- Jag är orolig för alla runtom och de som är ensamma i butikerna. Det kommer att bli ett stort bekymmer för många. Det kommer att bli jobbigt, fruktansvärt jobbigt.

Birgitta Porath på Poraths guldsmedsaffär har drabbats av stölder flera gånger. Det har Lotta Eriksson på klädaffären Garderoben också gjort och hon är rädd att det kommer att bli värre.   

- Det blir mer och mycket mer sedan när Talinnbåten har börjat gå.

Norrtäljetrakten har även drabbats av bilinbrott, inbrott i sommarhus och andra typer av stölder av kriminella personer från öst. Det här är brott med låg uppklarningsprocent. Kjell Söderberg som är chef för kriminalunderrättelsetjänsten på Uppsalapolisen menar att risken finns att den här typen av brott ökar. Till en början kan det även bli mer narkotika och människosmuggling. Kjell Söderberg tror att polisen kommer att lösa fler brott i takt med att de ökar genom att jobba mer med underättelsearbete.

- Möjligen att det ökar till en början. Men polisen kommer att ligga i fas med den här utvecklingen och även få ned brottsligheten så småningom.