Elen åter i Norduppland

Problemen med strömförsörjningen på flera orter i östra Norduppland börjar nu sakta att avta. Det var var igår eftermiddag som en transformator i Dannemora gick sönder efter ett strömavbrott.

Under reparationsarbetet idag har Vattenfall uppmanat abonnenterna till sparsamhet.

- Enligt kollegorna på driftcentralen så är läget tillbaka till det normala. Allmänheten och företag som varit berörda, de har nog förhoppningsvis inte haft några problem på ett par tre timmar nu, säger Carl-Erik Olsson, pressinformatör på elbolaget.

Det var ett nedblåst träd som igår slog ut strömmen till en rad av Vattenfalls kunder i östra Norduppland.

När elbolaget försökte leda om strömmen blev det störningar i en transformator i Dannemora. Det slutade med att mellan 4.000 och 5.000 abonnenter fick möta skymningen utan elektricitet. Det här ställde även till det för en del företag - ICA i Österbybruk tvingades till exempel stänga några timmar tidigare än planerat.

Idag när Vattenfall skulle få fart på den havererade transformatorn uppmanades elkunderna att vara sparsamma med användningen av el, eftersom bolaget bara fick ut måttliga mängder ström i nätet. Det här har kunder möjligen märkt i form av blinkande eller svagt skinande lampor. Men nu är ordning på god väg att bli återställd.

- Det har varit ett visst undantagstillstånd med omkopplingar i nätet och liknande. Det var inte fullt så illa med den här transformatorn som man befarade från första början, utan man har lyckats få den åter i drift.