Överklagandena om Musikens Hus stoppar inte arbetet

Arbetet med Uppsalas konsert- och kongresshus kan fortsätta trots de överklaganden som kommit in.

Länsrätten sa idag nej till de överklagandes begäran om inhibition.

De som fyra som hittills överklagat Uppsalas kommunfullmäktiges beslut om att bygga konsert- och kongressanläggningen vid Vaksala torg har en rad argument för det.

De hävdar bland annat att beslutet ska rivas upp för att för att beslutsunderlaget inte var tillräckligt, att fullmäktiges ordförande, som också är ordförande för Musikens hus AB, kan vara jävig och att det inte är klart hur kommunen ska betala för bygget.

Länsrätten har inte tagit slutlig ställning till överklagandena än. Men det de har beslutat är att de som överklagat inte får som de vill när det gäller kravet på inhibition, alltså att arbetet med att förverkliga konsert- och kongressanläggnignen skulle stoppas i väntan på slutlig dom.

För att länsrätten ska besluta om inhibition så krävs att starka skäl talar för att den skulle komma fram till att beslutet var olagligt vid den slutliga prövnignen och att de åtgärder som till exempel kommunen tar under tiden skulle vara svåra att ta tillbaka om de som överklagar får rätt till slut. Såndana skäl menar länsrätten att det inte finns här.

Men rådmannen Per-Erik Nistér säger att det faktum att de som överklagat inte fick rätt när det gäller inhibition inte kan tolkas som en indikation på att de inte kommer att få det i slutänden. Och att om nya överklaganden med andra skäl kommer in så kan länsrätten belsuta om inhibition då.

Så det innebär att turerna runt konsert- och kognressanläggningen är långtifrån över.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista