Kritik mot mammografikallelser

I december 2009 upptäckte tvåbarnsmamman Charlotta Due en knöl i sitt bröst. Hon kontaktade då sin husläkare som i sin tur hänvisade henne till medicinmottagningen vid Enköpings lasarett. Efter besöket där skulle hon bli kallad till en mammografiundersökning inom två veckor. Men kallelsen kom aldrig.

– Det kom aldrig någon kallelse. Så då fick jag ju ringa mottagningen igen och sköterskan där ringde upp mammografimottagningen och då fick jag en tid.

Hur lång tid hade det gått då sedan du var hos läkaren?

– Då hade det gått två veckor när jag ringde.

Varför väntade du de här veckorna?

– För att jag väntade på att kallelsen skulle komma, och den skulle komma inom två veckor, och då förlitar man sig på att så ska det vara.

47-åriga tvåbarnsmamman Charlotta Due från Långtora i Uppland, som just nu är i slutfasen av sin strålbehandling, blev kallad till en mammografiundersökning 2006, men kunde då inte gå eftersom hon ammade. Efter det ringde hon inte själv för att få en ny tid. Hon menar att det är landstinget som är ansvarigt för att kvinnor kallas till Mammografiundersökningar varannat år.

Charlotta Due är dessutom osäker på om det hade gjort någon skillnad om hon själv försökt få en tid innan hon upptäckte knölen i bröstet:

– Jag vet inte. På sätt och vis funderar jag på om det hade fungerat. För om inte ens läkarens remiss fungerade, utan att de måste ringa från läkarmottagningen och pressa på för att jag ska få en tid, hur hade det då fungerat om jag själv kontaktat dem? Man kan inte säga att det totala ansvaret för ens hälsa ska ligga hos individen helt och hållet.

Anna-Karin Klomp, vice ordförande i Hälso och sjukvårdsstyrelsen i Uppsala läns landsting, och kristdemokratiskt landstingsråd, säger att Charlotta Due borde ha blivit kallad till en mammografiundersökning 2007.

– 2006, när hon fick sin första kallelse hade man inte kapacitet att ta emot alla länets kvinnor. Hon borde ha fått en kallelse 2007, även om hon inte fått den borde hon ha fått sin andra kallelse 2008.